Dungeons and Dragons

insteek van het spel

Dungeons & Dragons is een fantasy spel. Het wordt in het algemeen gespeeld door een groep spelers meestal van 3 tot 6 personen, plus de spelleider (die Dungeon Master of DM genoemd wordt). Ook is het mogelijk om met 1 speler en een spelleider, of met grotere groepen en meerdere spelleiders te spelen.
De spelers zijn vrij om hun personage (in het Engels character genoemd) te laten doen wat zij willen, hoewel er veelal enkele richtlijnen worden gegeven waar de personages zich aan moeten houden. D&D speelt zich meestal af in een wereld die doet denken aan de middeleeuwen.
De uitkomst van de meeste acties worden bepaald door het gooien van één of meer meerzijdige (4-6-8-10-12-20) dobbelstenen, dit zorgt voor een zekere spanning omdat men niet zeker weet of een actie wel gaat lukken. De kans dat een actie lukt is echter niet alleen afhankelijk van het lot; elk personage heeft zijn eigen sterke en zwakke punten, die de kans op succes vergroten of verkleinen. Ze kunnen bijvoorbeeld een bepaalde taal lezen of goed klimmen.
Een voorbeeld: De spelleider vertelt dat de personages op het dak van een gebouw staan en dat de persoon die zij proberen te pakken te krijgen op het naastgelegen dak staat. Speler A geeft aan dat zijn personage gaat proberen om naar het andere dak te springen. De spelleider geeft aan dat de sprong al snel 4 meter (12 voet) is en dat er daarom een score van 12 (aantal voet) gehaald moet worden op een twintigzijdige dobbelsteen (d20). Speler A controleert de gegevens van zijn personage en deze blijkt erg goed te zijn in verspringen, dit geeft hem een bonus van bijvoorbeeld 8. Vervolgens rolt de speler de d20, hij rolt een 9, daar telt hij zijn bonus van 8 bij op en dat komt dan op 17. Hij haalt de sprong en kan zo de achtervolging voortzetten.
Om spelleiders te voorzien van informatie en gebruiksklare avonturen (adventures) bracht TSR maandelijks bladen uit met daarin kant en klare avonturen die met weinig aanpassingen zo gebruikt konden worden als stand alone avonturen (spelsessies van maximaal 2 dagen/avonden) of als zijdelings avontuur in een campaign (langdurige spelsessies, soms zelfs jaren) . (Bron: Wikipedia)

 

 

Initiatief vanuit HINT

De nieuwste activiteit van HINT Limburg is Dungeons & Dragons. Vier maart jongstleden is een groep van HINT Limburg van start gegaan met het spelen van Dungeons & Dragons. D&D is een langdurig spel: het kan meerdere sessie beslaan. We gaan bekijken hoe we in de toekomst meer mensen bij dit spel kunnen betrekken. We kunnen meerdere spelleiders inzetten en na afloop van elk spel kunnen nieuwe deelnemers instromen.

 

Wil je een kijkje nemen? Neem dan contact op met penningmeester@hintlimburg.nl